niedziela, 8 listopada 2009

Chrupiące paszteciki...



Idealne do świątecznego barszczu! Najlepsze jakie jadłam-polecam;)

Składniki:

Ciasto:
-1,5 kg mąki
-kostka margaryny

-1 żółtko
-szklanka mleka

-łyżka cukru

-5 dag rozkruszonych drożdży


Farsz:

-1 kg kapusty kiszonej ugotowanej

-suszone grzyby ugotowane
-3 cebule
-sól, pieprz do smaku

-3 jajka


Przygotowanie:
Do ciepłego tłuszczy wlać jedną szklankę mleka, dodać jedną łyżkę cukru + drożdże. Pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać pól kg mąki + rozczyn + żółtko. Wszystko wymieszać. Wyrobic kulkę ciasta i wrzucić do zimnej wody. Po 10 min powinno wypłynąć na powierzchnię, wtedy rozwałkować na stolnicy. Kapustę wymieszać z grzybami, poszatkować, następnie dodać zeszkloną cebulkę, sól, pieprz i 3 jajka. Farsz zawinąć ciastem i pokroić jak kopytka. Piec 30 min w temp 180C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails