Idealne do świątecznego barszczu! Najlepsze jakie jadłam-polecam;)
Składniki:
Ciasto:
-1,5 kg mąki
-kostka margaryny
-1 żółtko
-szklanka mleka
-łyżka cukru
-5 dag rozkruszonych drożdży
Farsz:
-1 kg kapusty kiszonej ugotowanej
-suszone grzyby ugotowane
-3 cebule
-sól, pieprz do smaku
-3 jajka
Przygotowanie: Do ciepłego tłuszczy wlać jedną szklankę mleka, dodać jedną łyżkę cukru + drożdże. Pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać pól kg mąki + rozczyn + żółtko. Wszystko wymieszać. Wyrobic kulkę ciasta i wrzucić do zimnej wody. Po 10 min powinno wypłynąć na powierzchnię, wtedy rozwałkować na stolnicy. Kapustę wymieszać z grzybami, poszatkować, następnie dodać zeszkloną cebulkę, sól, pieprz i 3 jajka. Farsz zawinąć ciastem i pokroić jak kopytka. Piec 30 min w temp 180C.
Ciasto:
-1,5 kg mąki
-kostka margaryny
-1 żółtko
-szklanka mleka
-łyżka cukru
-5 dag rozkruszonych drożdży
Farsz:
-1 kg kapusty kiszonej ugotowanej
-suszone grzyby ugotowane
-3 cebule
-sól, pieprz do smaku
-3 jajka
Przygotowanie: Do ciepłego tłuszczy wlać jedną szklankę mleka, dodać jedną łyżkę cukru + drożdże. Pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać pól kg mąki + rozczyn + żółtko. Wszystko wymieszać. Wyrobic kulkę ciasta i wrzucić do zimnej wody. Po 10 min powinno wypłynąć na powierzchnię, wtedy rozwałkować na stolnicy. Kapustę wymieszać z grzybami, poszatkować, następnie dodać zeszkloną cebulkę, sól, pieprz i 3 jajka. Farsz zawinąć ciastem i pokroić jak kopytka. Piec 30 min w temp 180C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz