składniki:
-pierś z kurczaka
-odrobina cebuli
-1/4 czerwonej papryki
-około połowa marchewki
-łyżka mąki ziemniaczanej
-pieprz
-wegeta
-sól
-zioła prowansalskie
-łyżka oliwy
-jedno jajko
-100 gram kaszy gryczanej(jeden woreczek)
Przepis:
- Kaszę gotujemy na sypko 10-15minut w osolonej wodzie(w proporcjach 1 szklanka kaszy na dwie szklanki wody.
- Kroimy w drobną kostkę mięso i cebulę, smażymy na niewielkiej ilości oliwy(przyprawiłam jeszcze wegetą)
- Kroimy w kosteczkę: marchewkę i paprykę. Mieszamy w misce składniki, dodając jajko, mąkę i przyprawy(można dodać więcej mąki lub łyżkę bułki tartej, jeśli masa będzie za rzadka)Formujemy małe kotleciki, pieczemy na rumiany kolor z obu stron na oliwie(można również najpierw obtoczyć w bułce tartej i dopiero smażyć, ale ja wolę zdrowszą wersjęJ i wg mnie smaczniejszą)
- Kotleciki polałam sosem pomidorowym(zagotowana 1/2kostki rosołowej, łyżka koncentratu pomidorowego, szklanka wody, łyżka mąki, pieprz^^)
Mama robi kotleciki z kaszy. lubię.
OdpowiedzUsuńapetyczne te kotleciki:) nie jadłam jeszcze takich
OdpowiedzUsuń