sobota, 24 kwietnia 2010

Kotleciki z kaszy gryczanej

składniki:

-pierś z kurczaka

-odrobina cebuli

-1/4 czerwonej papryki

-około połowa marchewki

-łyżka mąki ziemniaczanej

-pieprz

-wegeta

-sól

-zioła prowansalskie

-łyżka oliwy

-jedno jajko

-100 gram kaszy gryczanej(jeden woreczek)


Przepis:

  • Kaszę gotujemy na sypko 10-15minut w osolonej wodzie(w proporcjach 1 szklanka kaszy na dwie szklanki wody.
  • Kroimy w drobną kostkę mięso i cebulę, smażymy na niewielkiej ilości oliwy(przyprawiłam jeszcze wegetą)
  • Kroimy w kosteczkę: marchewkę i paprykę. Mieszamy w misce składniki, dodając jajko, mąkę i przyprawy(można dodać więcej mąki lub łyżkę bułki tartej, jeśli masa będzie za rzadka)Formujemy małe kotleciki, pieczemy na rumiany kolor z obu stron na oliwie(można również najpierw obtoczyć w bułce tartej i dopiero smażyć, ale ja wolę zdrowszą wersjęJ i wg mnie smaczniejszą)
  • Kotleciki polałam sosem pomidorowym(zagotowana 1/2kostki rosołowej, łyżka koncentratu pomidorowego, szklanka wody, łyżka mąki, pieprz^^)

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails