sobota, 2 stycznia 2010

Ciasto z marmoladą pomarańczową

Marmolada ma lekko gorzkawy posmak, charakterystyczny dla pomarańczy. Nie za słodkie dobre i koniec.

Składniki:


50 dag mąki
15 dag cukru pudru
25 dag margaryny
3-4 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 dag marmolady pomarańczowej(w oryginalnym przepisie dżemu, ale nie miałam)
masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i przesiekać z margaryną i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 3 godziny. (dla niecierpliwych do zamrażalnika na jedną)Wyjęte z lodówki ciasto podzielić na 2 części. Jedną zetrzeć na tarce wprost na wysmarowaną blachę. Posmarować marmoladą i przykryć druga połową ciasta również startą na tarce. Piec 45min w 180C do 200C. Zaraz po wyjęciu z piekarnika pokroić na kwadraty i posypać pudrem.

Smacznego;)

2 komentarze:

  1. To teraz tylko marmoladę trzeba kupić. :]
    cukrowa wróżka

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze. I takie inne... Chyba jeszcze niegdy nie miałam do czynienia z marmoladą z pomarańczy. :-)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails