Marmolada ma lekko gorzkawy posmak, charakterystyczny dla pomarańczy. Nie za słodkie dobre i koniec.
Składniki:
50 dag mąki
15 dag cukru pudru
25 dag margaryny
3-4 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 dag marmolady pomarańczowej(w oryginalnym przepisie dżemu, ale nie miałam)
masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i przesiekać z margaryną i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 3 godziny. (dla niecierpliwych do zamrażalnika na jedną)Wyjęte z lodówki ciasto podzielić na 2 części. Jedną zetrzeć na tarce wprost na wysmarowaną blachę. Posmarować marmoladą i przykryć druga połową ciasta również startą na tarce. Piec 45min w 180C do 200C. Zaraz po wyjęciu z piekarnika pokroić na kwadraty i posypać pudrem.
Smacznego;)
To teraz tylko marmoladę trzeba kupić. :]
OdpowiedzUsuńcukrowa wróżka
Urocze. I takie inne... Chyba jeszcze niegdy nie miałam do czynienia z marmoladą z pomarańczy. :-)
OdpowiedzUsuń