sobota, 12 grudnia 2009

Rafaello



Coś bardzo w moim typie;) Delikatne, rozpływające się w ustach, połączenie kokosa i białej czekolady z ubitą na sztywno śmietaną. (Odskocznia od tych wszechobecnych, mdłych pierniczków. Najgorsze są glazurowane z marmoladą ble.)Nie za słodkie. Lekkie jak chmurka. Przepis na Rafaello mam od babci. Podobnego nigdzie nie spotkałam. Może ktoś się skusi;)

Ciasto:

6 jajek
1,5 szklanki cukru pudru
15 łyżek oleju
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

Litr śmietanki 36%
1,5 tabliczki białej czekolady
1 łyżka cukru pudru
wiórki kokosowe

Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Żółtka zmiksować z cukrem, dodać olej, mąkę i proszek. Powoli dodawać białka i mieszać łyżeczką. Piec ok. 40 min w temp. 180C. W rondelku zagotować 400 ml śmietany i dodać pokruszoną czekoladę oraz 4 łyżki wiórek. Całość wymieszać i ostudzić. Ostygnięty biszkopt przekroić na pół(jak tort). Wierzchnia warstwę skruszyć i połączyć z wcześniej zagotowaną i ostygniętą śmietaną. Przygotowaną masę wyłożyć równomiernie na ciasto. Ubić resztę śmietany z łyżką cukru pudru i położyć na poprzedniej masie. Całość posypać wiórkami.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Ja tam nie narzekam na pierniczki, ale i tak dla odmiany z checia sprobowalabym Twojego ciasta.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails