piątek, 23 lipca 2010

Cynamonowy chlebek z czereśniami


Chlebek piekłam już dawno, przepis znaleziony u Szarlotka tak mnie zauroczył, że po paru godzinach zamieniłam go w pachnące ciasto. Ostatnio prawie nie piekę, trochę dlatego, że pogoda nie sprzyja, po części dlatego, bo bardziej niż na ciasta mam ochotę na lody czy mrożoną kawę, a może dla tego, że korzystam z ostatnich chwil kiedy nie muszę sama przygotowywać jedzenia? Po paru kęsach to ciasto przeniosło mnie w czasie w okolice września, pażdziernika. Taki smak kojarzy mi się z jesienią, podobnie jak szarlotka. Ciekawa jestem co to będzie za jesień...

Składniki
przepis cytuję za Szarlotkiem
  • Pół szklanki (113g) niesolonego masła,
  • 3/4 szklanki (150g) drobnego cukru,
  • 3 duże jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 2 szklanki (260g) mąki,
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Pół łyżeczki sody,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • Pół szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu,
  • Pół szklanki (55g) podpieczonych i posiekanych migdałów,
  • Półtorej szklanki (195g) wydrylowanych czereśni.

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Foremkę natłuścić i wysypać mąką. Zmiksować masło z cukrem. Dodawać pojedynczo jajka. Dodać ekstrakt z wanilii. Przesiać mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Stopniowo wymieszać z masą maślaną. Dodać kwaśną śmietanę. Na koniec wmieszać delikatnie czereśnie i migdały. Przełożyć do foremki (spora keksówka) i piec przez ok. 1 godzinę do uzyskania złotego koloru. Podawać na ciepło lub ostudzone.

Chlebek można zamrozić.

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! Lubię takie wilgotne ,aromatyczne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cynamonowy chlebek długo nie posiedzi między kartkami "do zrobienia" - żałuję tylko, że nikt poza mną w domu nie szaleje za cynamonem...

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda.. ;D może i ja się w końcu skuszę..

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Wam, bardzo się cieszę jak czytam takie miłe komentarze:] Sama ostatnio nie mam czasu Wam ich pisać, ale jeszcze to nadrobię;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo sympatycznie i tak znajomo wygląda :) Jak wrócę to pomyślę jak tam włożyc śliwki i gruszki, bo bądz co bądz jest to wspaniała baza do sezonowych owoców :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale smakowicie się prezentuje!

    Musi być pyszny :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Chciałabym Cię zaprosic do konkursu który zorganizowałam na swoim blogu :) Można wygrac fajne gadżety kuchenne i kosz smakowitości :) Wszystkie informacje znajdziesz u mnie:

    http://gotowaniecieszy.blox.pl/html

    Pozdrawiam i zapraszam do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. How to gamble with the best online casino site ᐈ Lucky Club
    Discover the best online casino site 카지노사이트luckclub with a focus on high quality. The best online casinos are constantly expanding across the world, with new games

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails