niedziela, 29 listopada 2009

Ciasto marchewkowe


Przedstawiam Wam ciasto marchewkowe które upiekłam wczoraj w nocy. Smak marchewki jest w nim niewyczuwalny, podchodzi pod piernik. Jest wilgotne, dobrze smakuje na ciepło z lodami i czekoladą. Fajnie się je robi bo nie trzeba się na tym skupiać;) Trę marchewkę i oglądam sobie telewizję albo słucham Trójki(akurat listy przebojów) Później wrzucam wszystko do miski i miksuje. O ile na przygotowanie 3 szklanek marchewek potrzeba trochę czasu to resztę robi się bardzo szybko.

Ciasto marchewkowe


Składniki: -szklanka cukru -3 jajka -tochę wiecej niż pół szklanki oleju -3 szklanki marchewki startej na tarce -1/4 powideł śliwkowych(z porzeczkowymi też wyjdzie) -łyżka kakao -łyżeczka sody -łyżeczka proszku do pieczenia -1,5 szklanki mąki tortowej -1/2 opakowania przyprawy do piernika -rodzynki, orzechy, migdały, daktyle itp według uznania -jabłko pokrojone w kostkę(opcjonalnie)
Przygotowanie: Ubić olej z cukrem, dodawać jajka. Mąkę połączyć z przyprawą do piernika. Dodać proszek do pieczenia, sodę i kakao. Połączyć z ubitymi jajkami. Dodać powidła, marchewkę i bakalie. Piec godzinę w temperaturze 180C. Smacznego!

1 komentarz:

  1. pyszne sa ciasta z dodatkiem marcheweki,sprobuj tez z dodatkiem cukinii czy buraczkow,tez nietypowe,a jakie swietne sa!!!
    Apetycznie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails