niedziela, 6 czerwca 2010

Pieczarki faszerowane

Żeby nie było za mdło, tym razem coś na słono. Pieczarki faszerowane z orzechami laskowymi i pietruszką. Grzybki podajemy z michą sałaty i pieczywem:)

Pieczarki faszerowane

- 20 dużych pieczarek
-sok z cytryny(pominęłam)
-10 dag pokrojonych orzechów laskowych(dałam zmielone)
-2-3 ząbki czosnku
-kostka masła
-pęczek natki
-sól
-pieprz, najlepiej biały
-kajzerka (namoczona w mleku)
-jajko
-5 dag pokruszonych solonych chipsów ziemniaczanych (opcjonalnie, pominęłąm)

Przygotowanie

Oczyść i umyj pieczarki, dokładnie je osusz. Zdejmij skórkę z kapeluszy, delikatnie wykręć trzonki grzybów. Kapelusze skrop sokiem z cytryny, bo inaczej ściemnieją. Trzonki drobno posiekaj, wymieszaj z orzechami, roztartym czosnkiem i posiekaną natką. Delikatnie mieszaj dodając po łyżce miękkie masło. Połącz z odciśniętymi bułkami, wbij jajko, dobrze wymieszaj i przypraw do smaku. Tak przygotowaną masą napełnij kapelusze pieczarek, ułóż je na natłuszczonej blasze i piecz jakieś 10 min w temp 170 st. Potem zwiększ temp. do 200 st. i zapiekaj jeszcze przez 10 min. Farsz możesz przyprawić odrobiną suszonych i zmielonych prawdziwków, będzie apetycznie pachniał.

Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. są wyśmienite! lubię je przygotowywać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne pieczareczki i to z orzeszkami, ciekawe :))
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubie takie pieczarki !

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię takie mięsne pieczarki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Paula - ja też;)a później tak ładnie pachnie w domu jak się pieką
    Majana - mnie też zaintrygowały te orzeszki
    Dorota20w - niezłę są!;)
    Asieja - hm mięsne? nigdy nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails