Ciasto czekoladowe
35 g kakao
80 ml gorącej wody
150 g ciemnej czekolady
150 g roztopionego masła, ostudzonego
180 g brązowego cukru (można dać więcej)
125 g zmielonych orzechów laskowych
4 jajka
1 łyżka kakao do posypania
Kakao wymieszać z gorącą wodą do gładkości. Wlać do niego roztopioną czekoladę(dałam połamaną na małe kawałki i sama się rozpuściła), masło, wsypać cukier, orzechy i dodać żółtka. Zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z czekoladowym ciastem. Przelać do blaszki, wstawić do piekarnika i piec 40-60 minut(piekłąm 60). Czas zależy od piekarnika, chodzi o to, żeby ciasto pozostało wilgotne (ale nie surowe) w środku. Po upieczeniu pozostawić w blaszce do ostygnięcia, następnie wyjąć i posypać kakao.
jako fan ciemnej czekolady, z pewnością zjadłabym ze smakiem
OdpowiedzUsuńUroczo wygląda z tą gałką lodów:)
OdpowiedzUsuńod jakiegoś czasu lubię gorzką czekoladę, kiedyś ją omijałam.. ale jakie dziecko ją lubi? zdecydowanie chętniej wybierało się mleczną. do gorzkiej chyba trzeba dojrzec.. by zachwycic się jej smakiem. bardzo mi się podoba to ciasto.
OdpowiedzUsuńNa pierwszym zdjęciu wygląda jak slimaczek :)
OdpowiedzUsuńNina - to coś dla Ciebie
OdpowiedzUsuńWiosenka27 - najlepsze jest na ciepło z lodami
Asieja - Ja wole mleczną. Sama w sobie gorzka jest dla mnie mało atrakcyjna, dopiero w cieście można się zachwycić jej smakiem.
Dorota20w - ...a chciałam żeby było apetycznie;)
Piękne ciasto. Mam ochotę na czekoladę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam;)
OdpowiedzUsuńajj.. wyglada niesamowicie kusząco.
OdpowiedzUsuńi ta okrąglutka gałka lodów:)
Myślę, że ja to na pewno się piszę na takie ciasto bo po prostu przepadam za wszystkim co czekoladowe. Dlatego tak bardzo chętnie korzystam z porad na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ gdzie mogę bez najmniejszego problemu znaleźć pełno przepisów na takie cuda.
OdpowiedzUsuń