niedziela, 22 listopada 2009

Tiramisu z białego talerza



Tiramisu to fajne szybkie ciasto bez pieczenia i bez żadnych ceregieli. Praktycznie na nic nie trzeba czekac, wszystko da się zrobić na raz. Delikatny krem rozpływa się w ustach. Oj chyba nie skończy się na jednym kawałku!;)

Tiramisu

250 g sera mascarpone
200 ml śmietany 36% UHT
1/2 szklanki cukru pudru
kilka kropli aromatu migdałowego

1/3 szklanki likieru kawowego lub amaretto
1 szklanka mocnej, świeżo parzonej kawy

1 op. biszkoptów (zawsze daję okrągłe)


Śmietanę ubić mikserem do czasu, aż będzie lekko sztywna.
Dodać mascarpone, aromat i cukier puder, ucierać jeszcze przez chwilę.

Biszkopty moczyć w kawie wymieszanej z likierem i układać w szklanym, kwadratowym naczyniu o boku 22 cm.
Na biszkoptach ułożyć pierwszą warstwękremu, posypać lekko kakao. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów maczanych w kawie, na to warsywę kremu. Posypać kakao i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!


Przepis Liski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails