Składniki na ciasto drożdżowe:
-1/2kg mąki
-1 jajko
-1 szklanka mleka
-1łyżka cukru
-50g drożdży
-80g margaryny
Składniki na nadzienie:
-200g maku
-5małych biszkoptów
-5herbatników
-10 orzechów włoskich
-2łyżki śmietany
-łyżka cukru pudru
-cukier waniliowy(opakowanie 50g)
-aromat pomarańczowy(kilka kropel)
na wierzch:
-jedno jajko
-cukier puder
-1/2kg mąki
-1 jajko
-1 szklanka mleka
-1łyżka cukru
-50g drożdży
-80g margaryny
Składniki na nadzienie:
-200g maku
-5małych biszkoptów
-5herbatników
-10 orzechów włoskich
-2łyżki śmietany
-łyżka cukru pudru
-cukier waniliowy(opakowanie 50g)
-aromat pomarańczowy(kilka kropel)
na wierzch:
-jedno jajko
-cukier puder
Wykonanie:
Nadzienie:
Zagotować mleko z cukrem waniliowym, dodać mak, gotować około 10minut, odcedzić, zmielić 2-krotnie. Dodać posiekane orzechy, pokruszone herbatniki, biszkopty, pozostałe składniki.
Ciasto:
podgrzać 1/3 szklanki mleka, dodać drożdże, łyżkę mąki, łyżkę cukru, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicy wysypać mąkę, dodać resztę mleka, jajko, margarynę(wszystkie składniki w temp. pokojowej), drożdże. Wyrobić ciasto, rozwałkować, podzielić na małe trójkąciki.
W górnej części układać nadzienie, zawijać w rogaliki...
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmieszanym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika, wyjąć gdy będą rumiane, posypać cukrem pudrem i skosztować:) (czas pieczenia to około 15-20minut)
Kofeino, ale masz fajny, podnoszący ciśnienie nick :)
OdpowiedzUsuńW sklepach rzeczywiście nie ma białego maku, może zresztą w Wielkopolsce jest, kto wie. Można go kupić np. tutaj: http://www.przydasiownia.pl/bialy-mak-05-kg-cat-52-id-468.aspx
Ale i bez tego zrobiłaś fajne rogaliki :)