środa, 11 listopada 2009

Rogaliki z makiem

W związku z imieninami świętego Marcina, zainspirowałam się rogalami marcińskimi... Nie jest to przepis na poznańskie rogale, a jedynie zaczerpnięcie pomysłu. Tradycyjne rogale mają nadzienie z białego maku, ja jednak takiego w sklepach jeszcze nie spotkałam, podczas całego swojego 18-letniego życia, użyłam więc zwykłego maku i składników, która aktualnie miałam w domu, ciasto jest także inne, bo drożdżowe, a nie półfrancuskie(takie jakie lubię przy rogalikach oraz znacznie mniej pracochłonne):)

Składniki na ciasto drożdżowe:
-1/2kg mąki
-1 jajko
-1 szklanka mleka
-1łyżka cukru
-50g drożdży
-80g margaryny

Składniki na nadzienie:
-200g maku
-5małych biszkoptów
-5herbatników
-10 orzechów włoskich
-2łyżki śmietany
-łyżka cukru pudru
-cukier waniliowy(opakowanie 50g)
-aromat pomarańczowy(kilka kropel)

na wierzch:
-jedno jajko
-cukier puder

Wykonanie:

Nadzienie:
Zagotować mleko z cukrem waniliowym, dodać mak, gotować około 10minut, odcedzić, zmielić 2-krotnie. Dodać posiekane orzechy, pokruszone herbatniki, biszkopty, pozostałe składniki.

Ciasto:
podgrzać 1/3 szklanki mleka, dodać drożdże, łyżkę mąki, łyżkę cukru, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicy wysypać mąkę, dodać resztę mleka, jajko, margarynę(wszystkie składniki w temp. pokojowej), drożdże. Wyrobić ciasto, rozwałkować, podzielić na małe trójkąciki.
W górnej części układać nadzienie, zawijać w rogaliki...


Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmieszanym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika, wyjąć gdy będą rumiane, posypać cukrem pudrem i skosztować:) (czas pieczenia to około 15-20minut)

1 komentarz:

  1. Kofeino, ale masz fajny, podnoszący ciśnienie nick :)
    W sklepach rzeczywiście nie ma białego maku, może zresztą w Wielkopolsce jest, kto wie. Można go kupić np. tutaj: http://www.przydasiownia.pl/bialy-mak-05-kg-cat-52-id-468.aspx
    Ale i bez tego zrobiłaś fajne rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails