piątek, 14 maja 2010

Ciasteczka amaretti


Nie jadłam nigdy wcześniej ciasteczek amaretti, w każdym razie moje wyglądem nie przypominają tych ze sklepu. Ale są bardzo dobre:)

Ciasteczka amaretti
przepis stąd( z drobnymi modyfikacjami)

Składniki:

-2,5 szklanki mąki migdałowej (lub 3 szklanki zmielonych migdałów)
-1 szklanka drobnego cukru
-3 białka
-pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
-łyżeczka ekstraktu migdałowego
-cukier do posypania

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 160 st. W misce zmieszaj zmielone migdały i cukier. Dodaj ekstrakt waniliowy i migdałowy oraz białka. Wszystko wymieszaj łyżką, aż nabierze gładkiej konsystencji. Nabieraj masę po łyżeczce i formuj kulki obtaczając je w cukrze. Ciasteczka piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przez ok 20-24 minuty. Na początku ciasteczka będą trochę ciągnące, ale po 1-2 dniach powinny zrobić się chrupiące.

Smacznego!;)

6 komentarzy:

  1. mmm ten migdałowy smak i aromat... coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię migdały, czasem sobie chrupię
    jeszcze chętniej pochrupałabym takie słodkie ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry przepis. :-) Migadły są bardzo zdrowe, więc trzeba jeść ich jak najwięcej... :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam jeszcze tych ciasteczek. Pysznie wyglądają i mnie kuszą:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails