175g miękkiego masła
jedna niepełna łyżka suszonych kwiatów lawendy lub dwie łyżki świeżych
100g cukru
225g mąki
25g demerary
Przygotować dwie blachy do pieczenia ciastek smarując je niewielka ilością oleju.
Masło ubić z lawendą, dodać cukier, nadal ubijając. Dodać mąkę, wszystko wymieszać, zagnieść krótko, aż ciasto stanie się gładkie.
Podzielić ciasto na dwie części i z każdej uformować wałek (ok 15cm)
Rozsypać demerare na tacce i wyłożyć na nią walki, obracać, aby dokładnie pokryć je cukrem. Zawinąć walki w folie i włożyć do lodówki, aż stwardnieją.
Rozgrzać piekarnik do 160C. Każdy wałek podzielić na 20 plastrów i ułożyć je na blachach. Piec 15-20min, aż będą delikatnie brązowieć na brzegach.
Przepis Tatter.
fajne ciasteczka....zapisuje i zrobię;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń