Muffinki truskawkowe z migdałową kruszonką
cytuję za Dorotuś
-2 szklanki mąki
-3/4 szklanki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-1/4 łyżeczki soli
-2 jajka
-pół szklanki oleju
-1 szklanka mleka
-1,5 szklanki pokrojonych truskawek
Kruszonka migdałowa:
-100 g zmielonych migdałów
-20 g masła
-3 łyżeczki cukru
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką.
Kruszonka: wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami.
Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone.
Smacznego :)
Te muffiny są pyszne! Robiłam je , wprawdzie w zeszłym roku,ale pamiętam jak nam smakowaly.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
ja kiedyś też mówiłam, że nie lubie. szybko zmieniłam zdanie :-)
OdpowiedzUsuńWcześniej próbowałam takich na jogurcie i były niedobre. W tych bardzo smakowała mi kruszonka. Tak mnie zaintrygowała, że chyba zrobię crumble ;)
OdpowiedzUsuńChyba każda muffinka wychodzi taka puszysta i tutaj nie ma co się dziwić. Ja jestem zdania, że również pyszne są muffinki czekoladowe https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ jeżeli zrobimy je z cukierkami z mieszanki wedlowskiej. Moje dzieci je uwielbiają.
OdpowiedzUsuń