sobota, 28 listopada 2009

Bananowe ciasto z orzechami, cynamonem i odrobiną czekolady


Składniki:
-2 duże jajka
-3/4 szklanki cukru
-2 i 1/4 szklanki mąki (w tym dodałam 1szklankę mąki ziemniaczanej, resztę tortowej)
-1 łyżeczka sody
-100 gr margaryny
-3/4 szklanki maślanki
-2 duże banany
-10 średnich orzechów włoskich
-pół łyżeczki cynamonu
-kuleczki czekoladowe do ciasta(w ilości od serca, można zastąpić połową tabliczki pokruszonej gorzkiej czekolady)
-około 5-10 sztuk moreli suszonych
-aromat waniliowy



Przepis:

Rozpuścić margarynę, ostudzić. Białka ubić mikserem z cukrem, dodać żółtka (ubijać), dodać mąkę przesianą z sodą, + margarynę, +maślankę. Banany rozgnieść na papkę widelcem, orzechy pokruszyć, morele pokroić na drobne części, czekoladowe kulki + do ciasta. Na koniec 1kropelka aromatu waniliowego, przelać do małej foremki, włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec 40minut.
(Część ciasta dodatkowo zmieszałam z łyżeczką kakao)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasto bananowe, piekę je co najmniej raz w tygodniu. Nigdy jednak nie dodawałam do niego czekolady. Myślę jednak, że świetnie tu pasuje:) zresztą czekolada pasuje do wszystkiego. Mnóstwo czekoladowych inspiracji znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ Musze przyznać, że zawsze mnie coś tam zainspiruje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto prezentuje się bardzo apetycznie. Z okazji Świąt nabyłam ostatnio nowy komplet sztućców do serwowania wypieków https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce i poszukuję jakichś fajnych ciast, które mogłabym podać moim gościom na świątecznym stole. Myślę, że te będzie jednym z nich :). Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails