niedziela, 10 stycznia 2010

Babeczki bananowe

Kontynuując moje bananowe kreacje, wczorajszej nocy popełniłam babeczki bananowe. Jako spód możecie użyć Waszego ulubionego ciasta kruchego, choć poniższe też jest dobre. Babeczki przypadną do gustu, zwłaszcza wielbicielom budyniu. Jeśli nie lubimy bananów możemy użyć innych owoców. W oryginalnym przepisie były to jagody.

Składniki:

Ciasto:

-250 g mąki
-pół kostki masła
-6-5 łyżek cukru
-1 jajko
-masło do wysmarowania foremek

Masa:
-szklanka mleka
-budyń bananowy(z cukrem)
-125 g śmietanki(30 lub 36%)
-2-3 banany
-cynamon do posypania

Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać masło pokrojone na drobne kawałki, cukier i jajko. Posiekać nożem, a potem szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 200 C. Foremki wysmarować tłuszczem i wyklejać ciastem. Spody ciasta ponakłuwać widelcem. Piec przez ok 10 min.

Ugotować budyń według przepisu podanego na opakowaniu. W czasie stygnięcia mieszać kilkakrotnie. Śmietankę ubić i wymieszać z budyniem. Banany obrać i pokroić na plasterki. Babeczki napełnić masą, a na wierzchu ułożyć owoce. Posypać cynamonem.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Faktycznie. Wyglądają przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię przygotowywać muffinki kiedy zapraszam gości. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo efektowne. Moje ulubione to czekoladowe, bo jestem wielbicielką czekolady. Wiele pysznych przepisów znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i wielokrotnie już z nich korzystałam. Za każdym razem wychodzą przepyszne wypieki.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails