Składniki:
Ciasto:
-250 g mąki
-pół kostki masła
-6-5 łyżek cukru
-1 jajko
-masło do wysmarowania foremek
Masa:
-szklanka mleka
-budyń bananowy(z cukrem)
-125 g śmietanki(30 lub 36%)
-2-3 banany
-cynamon do posypania
Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać masło pokrojone na drobne kawałki, cukier i jajko. Posiekać nożem, a potem szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 200 C. Foremki wysmarować tłuszczem i wyklejać ciastem. Spody ciasta ponakłuwać widelcem. Piec przez ok 10 min.
Ugotować budyń według przepisu podanego na opakowaniu. W czasie stygnięcia mieszać kilkakrotnie. Śmietankę ubić i wymieszać z budyniem. Banany obrać i pokroić na plasterki. Babeczki napełnić masą, a na wierzchu ułożyć owoce. Posypać cynamonem.
Smacznego!
bardzo mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie. Wyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię przygotowywać muffinki kiedy zapraszam gości. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo efektowne. Moje ulubione to czekoladowe, bo jestem wielbicielką czekolady. Wiele pysznych przepisów znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i wielokrotnie już z nich korzystałam. Za każdym razem wychodzą przepyszne wypieki.
OdpowiedzUsuń